Öncelikle aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Daha sonra ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz. Bu seçimi yaparken, taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı ya da açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir. Bu konularda bayileri size yardımcı olacaktır.
1. Römork kullanmak için özel izne ihtiyaç var mıdır ?
Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre; yüklü ağırlığı 750Kg'a kadar römorklar için tescil işlemi gerekmemektedir. Yüklü ağırlığı 750Kg'ı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekmektedir.
2 . Römork kullanımı için gereken kanuni şartlar nelerdir ?
Bu konu, Karayolları Trafik Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse; Çeken aracın plakasının römorka da takılması yada yazılması gerekir. Yüklü ağırlığı 750 Kg üstünde olan römorkların tescil edilmesi ve sürücünün römorklu bir sınava girerek ehliyetine işletmesi gerekir. Hız sınırları römork çeken araçlara % 10 eksiği ile uygulanır. Tüm köprü geçişleri ek ücret ile mümkündür. Otoyol geçişleri ek ücret ile mümkündür
3 . Çeki demiri kullanmak için gereken kanuni şartlar nelerdir ?
Takılacak Çeki Demirinin, Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesinin olması ve yetkili montaj yerlerinde takılması gerekmektedir. Montajı takiben, çeki demiri araç ruhsatına işletilir.
4 . Her araca römork takılabilir mi? Aracımın römork takma kapasitesini nasıl öğrenebilirim ?
Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Çok özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.
5 . İhtiyacıma uygun römorku nasıl seçebilirim ?
Bu seçimi yaparken, öncelikle taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir. Ürün Seçimi sayfamız size yardımcı olacaktır.
6 . Aracıma uygun çeki demirini nasıl seçebilirim ?
Aracınıza uygun çeki demirini, aracınızın model bilgilerini girerek katalogdan öğrenebilirsiniz.
7 . Çeki demirini kendim monte edebilir miyim ?
Çeki demiri montajı, mekanik ve elektrik işlemlerden oluşmaktadır. Her iki işlemin de yetkili profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda montaj servisleri size yardımcı olacaklardır.
8 . Çeki demirini seçerken nelere dikkat etmek gerekir ?
Çeki demirinin seçiminde, öncelikle ürünün Avrupa Topluluğu EC94/20 belgesine sahip olmasına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bu belgeye sahip olmayan çeki demirlerinde güvenlik sorunları yaşanabileceği gibi araç ruhsatına işletmek de mümkün olmayacaktır. Diğer önemli bir husus da aracınız için tasarlanmış ve üretilmiş bir çeki demiri kullanmaktır. Kullanım özellikleri açısından, sabit yada portatif topuzlu çeki demirleri arasında karar vermek gerekir. Portatif topuzlu olanlar da, çıkartıldığında yeri dışarıdan belli olanlar ve olmayanlar olarak ayrılmaktadır. Çeki Demirleri, elektrik bağlantı kitleri ile birlikte kullanılır. Bu kitler, aracınızdan aldığı elektrik ve sinyal bilgisini çekilen römork ya da karavanın sinyal sistemine iletir. Elektrik kitleri, Üniversal yada araca özel olmak üzere iki türlüdür.
9 . Römork kullanırken nelere dikkat etmek gerekir ?
Römork kullanımında, hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından bazı kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kuralları öğrenmek için lütfen tıklayınız.
10 . Trafikte römork kullanmak sürücü için zorluk yaratır mı ?
Hayır. Römork aracınızın geçtiği her yerde sizi takip edecektir. Geri manevra araçta olduğunun tersine hareketlerle gerçekleştirilir. Çok kısa süreli bir çalışma ile alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.